Hengen pelastava sähköisku

Defibrilliraattori on laite, jota käytetään sydämen rytmihäiriöiden hoitoon. Laite antaa sähköiskun, joka voi palauttaa sydämen normaaliin rytmiinsä. Ennen sydäniskureita löytyi vain sairaaloista, terveyskeskuksista sekä ensiapuhenkilöstöltä.

Nykyään defibrilliraattoreita löytyy monista julkisista tiloista ja isommilta työpaikoilta. Monet kaupungit ovat varustaneet julkisia tilojaan kannettavilla sydäniskureilla katso tämä. Niitä löytyy esimerkiksi kaupoista, uimahalleista ja kirjastoista. Netistä löytyy myös sivusto, josta näkee lähimpien rekisteröityjen defibrilliraattoreiden sijainnit. Pienemmillä paikkakunnilla ensiavun saapuminen voi kestää kauan, joten lähimmän defibrilliraattorin löytäminen voi olla hengen ja elämän kysymys.

Nopeus on valttia

Defibrillaattorin käyttöön ja ohjeisiin on hyvä tutustua, jotta tosipaikan tullen osaa käyttää laitetta oikein. Kannattaa myös käydä hätäensiapukoulutus, jossa käydään läpi laitteen käyttö. On erittäin tärkeää, että defibrillaattori on helposti saatavilla, koska hätätilanteissa, kuten sydämen tai hengityksen pysähtyessä, nopea toiminta on elintärkeää. Erityisen vakava tilanne on, jos sydän on kammiovärinä tilassa, jossa sydämen lyöntitiheys on hyvin nopea. Silloin sydän saattaa pysähtyä, mutta iskulla voidaan korjata tilanne ja estää sydämen pysähtyminen.

Vähemmän vaurioita

Defibrillaattorin käyttö on suhteellisen helppoa ja ohjeet löytyvät myös laitteesta itsestään. Laite antaa ääniohjeita, kun se on laitettu päälle. Tietenkin on tärkeää ensin soittaa hätänumeroon, jossa neuvotaan miten toimia tilanteessa. Mikäli sydäniskuria ei ole lähellä käytettävissä, pitää aloittaa puhallus-paineluelvytys. Nopealla toiminnalla voidaan sydänpysähdystilanteissa estää vakavat aivovauriot ja parantaa eloonjäämisen mahdollisuuksia. Tärkeintä on auttaa välittömästi, oli käytössä defibrillaattori tai ei.

Miss Hilda Lemke II